Λουτρό

Το Λουτρό, ένα μικρό χωριό στην επαρχία Σφακίων, δεν έχει αποκτήσει άδικα την φήμη που το περιβάλλει. Από την πρώτη κιόλας εικόνα που θα αντικρύσει ο επισκέπτης εισερχόμενος στο φυσικό, απάνεμο λιμάνι του που μοιάζει με καταφύγιο προστατευμένο από τους ανέμους, το Λουτρό έχει την ιδιότητα να μπαίνει στην ψυχή του. Χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από το φυσικό του λιμάνι, με μόνη πρόσβαση δια θαλάσσης ή με τα πόδια, με άσπρα σπίτια και μπλε πορτοπαράθυρα, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κρήτης.

Με ιστορία που πηγαίνει πίσω στην ελληνορωμαική εποχή, όσο μικρό είναι το μέρος, τόσα πολλά έχει να μας διηγηθεί. Το όνομα Λουτρό, του αποδόθηκε από τους Ρωμαίους εξ αιτίας των ιαματικών λουτρών που είχαν ανεγερθεί στο χωριό. Μια σύντομη βόλτα γύρω από τον κολπίσκο, μας αποκαλύπτει τα ερείπια της αρχαίας πόλης Φοίνικας. Ο Χριστόφορος Μπουοντελμόντι, τον 16ο αιώνα που περιηγήθηκε στην Κρήτη περιέγραψε "μια αρχαία πόλη κατεστραμμένη, που οι κολόνες της είναι σπαρμένες στο έδαφος. Στις καλύβες των χωρικών βρήκα σαρκοφάγους από πολύ λευκό μάρμαρο, από τις οποίες τα γουρούνια έτρωγαν το χυλό τους. Είδα πολυάριθμες προτομές αγαλμάτων ακρωτηριασμένων, ανάμεσα σε ερειπωμένα οικοδομήματα από μάρμαρο...". Από εκεί κι έπειτα, το Λουτρό πρωταγωνίστησε σε αγώνες και γεγονότα που διέτρεξαν την ιστορία της Κρήτης. Πειρατεία, Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία, τα σημάδια όλων των περιόδων είναι εμφανή σε αυτό τον μικρό χώρο.

Το Λουτρό του σήμερα, αποτελεί έναν από τους ωραιότερους προορισμούς καθώς καλύπτει, χωρίς υπερβολές, όλα τα γούστα. Είναι ιδανικό για περιπατητές και φυσιολάτρες, έχοντας σημανση για το ευρωπαικό μονοπάτι Ε4, τα πεντακάθαρα νερά του δεν απογοητεύουν τους λάτρεις της θάλασσας, και σίγουρα θα το λατρέψουν όλοι όσοι αγαπούν τις ήρεμες διακοπές!